Handlekurven er tom.
Studietilbud / Helse, ernæring og trening

Kosthold og samfunn (ERN4)

Kurset passer for deg som trenger kunnskap om hva maten vi spiser inneholder og hvilken betydning mat og måltider har i menneskers liv. Du får også en grunnleggende innføring i råvarekunnskap og ernæringspolitikk.

10 stp Høyskole

Høyskolen Kristiania

Kurset/studiet er kvalifisert for støtte hos Lånekassen, og det er NOKUT-godkjent. Minstekravet hos Lånekassen er 15 studiepoeng per semester og fire mnd. studieperiode. Mer info her

Lånekassen NOKUT
  • Beskrivelse

    Kosthold og samfunn er et kurs for deg som trenger kunnskap om råvarekunnskap, matsosiologi, ernæringspolitikk og kostholdsforskning. Kurset gir deg en grunnleggende innføring i hovedpunkter i norsk ernæringspolitikk, viktige metoder for å samle inn data om kostvaner og de ulike matvaregruppene i Norge; deres betydning som kilde for energi og næringsstoffer, historiske betydning, helseeffekter og deres plass i norsk kosthold.

    Kosthold og samfunn består av følgende tema:

    • Mat- og ernæringspolitikk
    • Utviklingen i norsk kosthold
    • Kostholdsundersøkelser
    • Råvarekunnskap
    • Måltidet
    • Matsosiologi, matkultur, matetikk
    • Arenaer for matrelatert folkehelsearbeid


    Kosthold og helse (ERN4) er et kurs som inngår i årsenhet i ernæring og helse. Dersom du tar FYS, SYK og/eller ERN1 samme semester som ERN4, må du bestå eksamen i det/de kursene før du får karakterutskriften din i ERN4.

    Studieplan

    Se fullstendig versjon av studieplanen her

Lukk
  • Læringsmål

    Kurset gir en innføring i ulike metoder innen kostholdsforskning, hovedpunktene i norsk ernæringspolitikk og utbredelse av kostholdsrelaterte sykdommer i befolkningen. Videre gis det en oversikt over råvarekunnskap for de ulike matvaregruppene i Norge; deres betydning som kilde for energi og næringsstoffer, potensielle helseeffekter og deres plass i norsk kosthold.

Lukk
  • Om høyskolen

    Høyskolen Kristiania

    Høyskolen Kristiania tilbyr blant annet kurs og studier innen helse, trening og ernæring. Både som stedbaserte studier og nettstudier. Vi har fokus på at du som student får en relevant og solid helsefaglig utdanning med en faglig tyngde, uansett hvilken studiemetode du velger.

Lukk
  • Gjennomføring

    Studieløpet ditt er basert på arbeid med pensum, videoforelesninger, veiledningstekster, øvingsoppgaver, innsending av obligatoriske oppgaver, samt gjennomføring av en skriftlig eksamen.

    Fagstoffet på kursets nettsider er ordnet i en bestemt rekkefølge, slik at du lett forstår hva du skal gjøre til enhver tid.

    Du har gjennom hele studieløpet tilgang til en personlig veileder som svarer på faglige spørsmål og som kommenterer innsendingsoppgavene dine.

    I tillegg har du mange muligheter til å samarbeide og kommunisere med dine medstudenter på kursets nettsider.

      infographic_timer Ca. 280 timer antatt tidsbruk
      infographic_maneder 18 måneder tilgang til læringsportal
      infographic_oppgaver 4 innsendinger gjennom kursets varighet
Lukk
  • Kursvalg


    • Kurs
      • Kurskode Kurs Lån Stp Pris a
        7046
        Kosthold og samfunn (ERN4... Kurset passer for deg som trenger kunnskap om hva maten vi spiser inneholder og hvilken betydning mat og måltider har i menneskers liv. Du får også en grunnleggende innføring i råvarekunnskap og ernæringspolitikk. Les mer
        10 12.025,- Velg
Lukk
  • Inkludert i pris

    • Kurs i studieteknikk
    • Eksamensavgift
    • Tilgang til klasserom på nett
    • Veilederoppfølging
    • Retting av innsendingsoppgaver
    • Medlemskap i studentunionen ved Høyskolen Kristiania
Lukk
  • Finansiering

      Du kan betale med faktura, kort, avdrag, eller gjøre avtale med annen betaler. Du kan også søke om støtte fra Lånekassen dersom du bestiller kurs som til sammen blir 15 studiepoeng eller mer.

Lukk
  • Opptak

    Nødvendige forkunnskaper:

    Du må ha generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse. Det er en forutsetning for gjennomføring av dette emnet at du har dokumentert kunnskap tilsvarende Sykdomslære (7042) og Grunnleggende ernæring (7043).

    Kosthold og samfunn (7046) inngår i årsenheten Ernæring og helse. Hvis du velger å ta emnene Sykdomslære (7042) og Grunnleggende ernæring (7043) samme semester som Kosthold og samfunn (7046), må du ha bestått eksamen i Sykdomslære (7042) og Grunnleggende ernæring (7043) før du får karakterutskriften din i Ernæring og helse (7044).

    • icon Opptakskrav Du må ha generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse. Det er en forutsetning for gjennomføring av dette kurset at du har dokumentert kunnskap i fysiologi tilsvarende kurset FYS, i sykdomslære tilsvarende kurset SYK og i grunnleggende ernæring tilsvarende kurset ERN1
    • icon Søknadsfrist Hver dag, hele året
    • icon Dokumentasjonsfrist Du må sende inn dokumentasjon som bekrefter at du er kvalifisert for opptak i løpet av en måned
    • icon Oppstart Hver dag, hele året
Lukk
  • Pensum

    Du må selv kjøpe pensumbøkene til kurset. Pensumlisten til kurset ser du under.

    Du står fritt til å kjøpe bøkene hvor du selv vil. Vi har samlet noen tips om hvor du kan kjøpe nye og brukte pensumbøker på nett.

    Pensumliste (med forbehold om endringer - endelig pensumoversikt finner du i læringsportalen som du får tilgang til som student):

    Tittel Forfatter ISBN
    Grunnleggende ernæringslære. 2. utgave Sigmund Andersson, Anette Hjartåker, Jan Pedersen, Hanne Müller 9788205426566
    Den kultiverte maten Erling Krogh og Amilien Virginie 9788245005714
    Oppskrift for et sunnere kosthold. Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011) Departementene
    Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer i Norge ? Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. IS-1881 Helsedirektoratet
    Utviklingen i norsk kosthold 2012. IS-2036 Helsedirektoratet
    Fagdidaktikk i mat og helse Else Marie Øvrebø 9788276341966
    Bra-mat kurs og ernæring Helsedirektoratet
Lukk
  • Eksamen

    • icon Eksamensarrangører Klikk her
    • icon Eksamen varighet 3 døgn
    • Eksamensreglement Klikk her
    • icon Liste over eksamensdatoer Last ned PDF
    • icon Eksamen oppmeldingsfrist 1. april og 1. november
    • icon Eksamensform Hjemmeeksamen
    • icon Eksamensdato 17. - 20.01.17 / 06. - 09.06.7
Lukk
  • Veilederprofil

    image
    Hege Ulveland

    Med en master i klinisk ernæring og tidligere erfaring fra arbeid på sykehus og kursvirksomhet er Hege Ulveland veileder for ernæring. - Mulighetene er langt større når du har en utdannelse, sier hun. Les mer

Lukk